ANMÄLAN TILL SKRIDSKOSKOLAN FÖR HÖSTEN 2023 ÄR ÖPPEN!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Skridskor

Att ha ett par skridskor som sitter bra på foten och ger rätt stöd är extremt viktigt både för att åkaren skall kunna utvecklas i sin åkning, men även för att undvika skador. Här nedan följer en enklare guide till vad man bör tänka på kring allt från sitt första inköp till hur man tar bäst hand om sina skridskor.

Köpa skridskor för första gången

Att köpa skridskor kan lätt bli en djungel! Vilket märke och modell är bäst? Vad är egentligen en rimlig kostnad? Var hittar jag ens skridskorna?
Det känns som många olika saker att tänka på och alla har givetvis sitt eget svar på vad som är bäst. Det är dock viktigt att komma ihåg att det som fungerar bra för en åkare kanske inte alls fungerar för en annan. I takt med att åkaren blir mer erfaren så brukar det dock bli tydligare vad som fungerar och inte, ha tålamod!

 

Passform är A & O

Det absolut mest grundläggande man behöver tänka på när de första skridskorna inhandlas är att de sitter bra på åkarens fot. Skridskon skall sitta tight men inte på något sätt obekvämt. Var noga med att foten inte rör sig inne i skon då det snabbt kan orsaka problem som trötthet i fötterna eller skavsår. Optimalt är att ha ett par milimeter fram mellan tår och framkant samt att hälen inte rör sig innuti skon när man tar skär.

När skridskorna införskaffas är det viktigt att åkaren har möjlighet att prova dom. De olika märkena erbjuder lite olika passform, fråga med fördel handlaren om skridskorna köps i butik eller be tränare och andra åkare om råd.

 

Som ny åkare finns inte behov av att ha det nyaste eller häftigaste marknaden har att erbjuda. I stort sett alla seriösa märken har någon form av instegsmodell både vad gäller sko och skena. Dessa modeller dyker ofta upp på sidor för begagnathandel och kan med fördel införskaffas den vägen. För yngre åkare blir detta speciellt praktiskt då det tenderar att hålla ner kostnaderna samtidigt som man ofta kan sälja urväxta modeller vidare för ungefär samma pris igen, bara man håller dom i bra skick.

Skridskovård

Att ta hand om skridskorna ökar inte bara livslängd och andrahandsvärde på själva skridskon, det ger också bästa möjliga förutsättningar för själva åkandet. Nedan följer lite allmäna råd för hur du på bästa möjliga sätt tar hand om skridskon.

 

  • Använd alltid hårda skydd på skenan när du går med skridskorna utanför is.
  • aldrig längre än nödvändigt utanför isen med skenan oskyddad. Det är inte ovanligt att folk rör sig vid ingången till isen med vanliga skor som drar med sig grus, sand och annat skräp, saker som lätt kan göra hack i skenan.
  • Torka alltid av skridskorna (både skena och sko!) så snart som möjligt efter ett ispass för att undvika rost och fuktskador.
  • Förvara skridskorna med mjuka skydd på. Dessa fånger dels upp kondens och fukt från skenan, skyddar skenorna från varandra samt skyddar andra föremål som förvaras tillsammans med skridskorna
  • Slipa skenan så regelbundet som möjligt och nödvändigt

 

Skridskoslipning

Att skridskor behöver slipas för att fungera väl känner nog de flesta till, men det brukar inte vara lika känt att olika typer av skridskor kräver olika typer av slipning.

 

Slipa regelbundet

Skridskorna bör slipas regelbundet. Vad det innebär beror lite på åkarens nivå och åkmängd. Yngre nybörjare kommer förmodligen klara sig bra på 1 till 2 slipningar på en hel säsong medans mer avancerade åkare med flertalet pass i veckan förmodligen bör slipa oftare. Åkaren brukar över tid lära sig känna när skridskon känns slö eller mindre precis i åkningen, goda indikatorer på att det kan vara dags att lämna in dom.

 

Slipa hos någon som kan konståkningsslipning

Konståkningsskridskor bör slipas på ett speciellt sätt, vi rekommenderar därför att man vänder sig till någon med kunskap av just det. Undvik generell slipning som större sportkedjor och dylikt erbjuder då den oftast inte är rätt sorts slipning för just konståkning.
Under vår avdelning för Köp & Sälj finns länkar till flertalet olika aktörer som alla är erkänt duktiga konståkningsslipare.